Vier Nederlandse vrouwen steken Atlantische oceaan over per roeiboot

Vier Nederlandse vrouwen steken Atlantische oceaan over per roeiboot

Roeiteam Dutchess of the Sea, bestaande uit vier 50+ers, doet mee aan heroïsche Talisker Whisky Atlantic Challenge

Afgelopen zaterdag, 12 december ging de Talisker Whisky Atlantic Challenge van start; een epische uitdaging, waarbij men per roeiboot de Atlatische Oceaan oversteekt. Dit jaar doet het Nederlandse team Dutchess of the Sea, bestaande uit vier vrouwen van 50 jaar en ouder mee aan de race. Het is in zeven jaar tijd, het eerste Nederlandse vrouwenteam dat deelneemt aan de race. Tijdens de Talisker Whisky Atlantic Challenge roeien deelnemers meer dan 4.800 kilometer aaneengesloten over open zee; van San Sebastian naar Antigua. Afgelopen jaar werd de tocht door het snelste team voltooid in 32 dagen en 12uur. Astrid Janse, team member van Dutchess of the Sea: ‘Hoewel winnen niet ons hoofddoel is, gaan we daar wel voor! Het is toch een race.’

De Talisker Whisky Atlantic Challenge is een evenement dat ter inspiratie dient. Het wakkert de wild spirit in de ‘gewone mens’ aan; de Talisker Whiskey Atlantic Challenge spoort aan om het buitengewone, het ogenschijnlijk onmogelijke na te streven! Het is een reis die de roeiers tot diep in hun ziel raakt; het is de uitdaging van hun leven; roeiers krijgen de mogelijkheid om de kracht en intensiteit van de oceaan maximaal te ervaren.

De reis start in de Spaanse haven van San Sebastian de la Gomera op de Canarische Eilanden en eindigt in Nelson’s Dockyard op Antigua-Barbuda. Ieder roeiteam brengt zo’n 30 tot 90 dagen door op zee. Grote kans dat ze daar indrukwekkende golven, extreme fysieke uitdagingen én de natuur in haar puurste vorm tegen komen. Van betoverende sterrenhemels tot wilde dolfijnen en vervolgens nóg een handvol indrukwekkende zeedieren. 

Meer dan 21 internationale teams – waaronder dus Dutchess of the Sea – uit landen als Zuid-Afrika, Nederland, Amerika en Engeland nemen na jaren van voorbereiding deel aan de race en hierbij dat doen ze uiteraard met inachtneming van de COVID-19 protocollen.

Voordat de teams aan de start van deze uitdaging mochten verschijnen, moesten ze aantonen over voldoende kracht, doorzettingsvermogen en mentale stabiliteit om de open zee op te gaan, te beschikken. De teams hebben onvermoeibaar doorgewerkt om sponsorships binnen te hengelen en donaties te werven, ondertussen trainden ze zich een ongeluk – vaak naast een fulltime baan – om maar voldoende voorbereid te zijn op het roeien van de 1.5 miljoen slagen die nodig zijn om de oceaan over te steken. 

HET GOEDE DOEL 
Elk team en ieder individu heeft zijn eigen redenen en motivatie om deze uitdaging aan te gaan. Sommigen roeien om het bewustzijn rondom het belang van de oceaan te vergroten, anderen roeien met een persoonlijker doel. Dutchess of the Sea gaat voor een mix en haalt met de race geld op voor zowel ALS Nederland als de Plastic Soup Foundation.

Bela Evers, captain van Duchess of the Sea: ‘Wij roeien voor people and planet. En wat wij gaan doen; daar heb je spierkracht voor nodig. Het besef dat het hebben van spierkracht niet voor iedereen vanzelfsprekend is, heeft mij echt geraakt. Van daaruit wil ik ook tegen anderen zeggen: ‘heb je de kans om een geweldig avontuur als dit aan te gaan, grijp die dan!’.

BELANGRIJKSTE ECOSYSTEEM 
Talisker Whisky koppelt haar naam aan deze challenge omdat haar oorsprong letterlijk aan de Schotse zee ligt. Voor Talisker Whisky is het belang om onze oceanen, die samen het belangrijkste ecosysteem van onze planeet vormen, te beschermen dan ook kraakhelder. 

Natalia Montigny, hoofd van Global Marketing voor Talisker: Talisker werd in 1830 opgericht door twee ‘wild spirits’ - de MacAsill broers – die van Eigg naar Skye roeiden op zoek naar de perfecte locatie van hun destilleerderij. Dus we kunnen gerust zeggen dat Talisker ‘door de zee’ én ‘aan de zee’ is geworden tot wat het vandaag de dag is. Elk jaar opnieuw raken we ontroerd door de onwerkelijke uitdaging, de bijbehorende verhalen en het doorzettingsvermogen van de deelnemers van de Talisker Whiskey Atlantic Challenge. We wensen alle teams het allerbeste op deze epische reis en kijken er naar uit hen bij de finish te mogen ontvangen en het glas te heffen op hun prestatie.” 
Carstan Heron Olsen, CEO van Atlantic Campaigns voegt hier aan toe: “Het is te gek om alle teams vandaag te zien starten. Hun volharding en enthousiasme is onmiskenbaar aanwezig. Nadat zij maandenlang donaties hebben opgehaald voor de mooiste goede doelen, gaan de roeiers vandaag het water op en daarmee zijn ze een inspiratie voor mensen over de hele wereld. Ze gaan een uitdaging aan, waar de meesten van ons zich niet eens iets bij voor kunnen stellen.”

De volledige lijst met teams die deelnemen aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge 2020:

Team Antigua – Antigua

Atlantic Dragon – United Kingdom

Team Melokhule – South Africa

Atlantic Dutchesses – The Netherlands

Atlantic Solo – United Kingdom

Generation Gap – United Kingdom

Oardacity – United Kingdom

Atlantic Titan – United Kingdom

Latitude 35 – USA

Force Genesis – United Kingdom

The Bristol Gulls – United Kingdom

Dutchess of the Sea – The Netherlands

Row for Cancer – The Netherlands

Rudderly Mad – United Kingdom

For a Fitter Planet – United Kingdom

Spoarting Chance – United Kingdom

Atlantic Antics – United Kingdom

Wave Warrior – United Kingdom

Team HPF – United Kingdom

Alzheimer's Research – United Kingdom

On Shoulders of Giants – United Kingdom

OVER TALISKER  
De Talisker distilleerderij is getekend door de elementen van de winderige kust op het eiland Skye. Het is een van de meest afgelegen distilleerderijen van Schotland. Talisker’s erfgoed is geworteld in avontuur: in 1830 staken de oprichters en gebroeders Hugh en Kenneth MacAskill vanaf het eiland Eigg de Atlantische Oceaan over. Vervolgens vestigden zij hun distilleerderij aan de oevers van Loch Harport op het eiland Skye. Sindsdien is de TALISKER distilleerderij een vaste waarde op het eiland en produceert het al bijna 200 jaar lang consistent kwalitatieve whisky's. Talisker 10 Year, Talisker Skye en Talisker Storm worden op grote schaal verspreid, terwijl Talisker 18 Year, Talisker Distiller's Edition en Talisker Port Ruighe te vinden zijn in de betere slijterijen. Surf naar www.malts.com en www.facebook.com/Talisker voor meer informatie.

De TALISKER, TALISKER STORM, TALISKER PORT RUIGHE en TALISKER SKYE woorden en bijbehorende logo's zijn handelsmerken. © DIAGEO 2018.   Talisker 10 Year en Talisker Storm werden bekroond met ‘Double Gold’ tijdens de 2018 San Francisco World Spirits Awards. Talisker 10 Year werd ook bekroond met ‘Best In Category’.  

Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.

 

Over Diageo

Diageo is wereldwijd de grootste producent en distributeur van sterkedranken en heeft een uitgebreid merkenportfolio dat onder andere Johnnie Walker, J&B, Bulleit, Zacapa, Smirnoff, vodka’s van Cîroc en Ketel One, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray en Guinness omvat. Diageo is een bedrijf dat actief is over de hele wereld en zijn producten verkoopt in meer dan 180 landen. Het bedrijf staat genoteerd op zowel de Londense (DGE) als de New Yorkse (DEO) beurs. Voor meer informatie over Diageo, onze medewerkers, merken en prestaties surft u naar www.diageo.com. Voor meer informatie over de initiatieven en het delen van beste praktijken van Diageo rond verantwoord drinkgedrag, kunt u een kijkje nemen op www.DRINKiQ.com.